Blog

Furunculoza eozinofilica

02.08.2017 11:26

Este o afectiune rara a pielii. Dintre rasele de caini cel mai frecvent sunt afectati cainii de talie mare, la cainii de talie medie si mica afectiunea este rar intalnita. Apare in general la cainii adulti intre 2 si 5 ani fara predilectie de sex. Un factor determinant poate fi plimbarea prin paduri, parcuri unde exista insecte sau alte tipuri de alergeni (de ex. plante). Decalajul dintre plimbare si debutul leziunilor este mic, de obicei mai putin de 24 ore, uneori chiar cateva ore. Leziunile se localizeaza in general in zona capului ( pe pleoape, pe buze) mai rar pe corp. Leziunile cu debut brusc sunt dureroase si pruriginoase cu papule initial, plachete si noduli pentru ca in final sa devina ulcerative. De cele mai multe ori aceste leziuni sunt complicate bacterian. Jack, un bichon de 1 an si 3 luni a ajuns la noi in cabinet in aceasta stare

Papilomatoza

02.08.2017 15:13

Este o boala virala produsa de un virus din familia papovaviridae . Virusul se transmite prin contact direct, obiecte și probabil insecte. Papiloamele au fost raportate la toate animalele domestice, păsări și pesti. În general papiloamele multiple (papilomatoza) cutanate sau mucoase se întâlnesc la animalele tinere și sunt, de obicei, cauzate de virusuri. Papilomatoza este cel mai des observata la vaci, cai și caini. Papiloamele unice sunt mai frecvente la animalele batrane, si pot sa nu fie întotdeauna cauzate de infecții virale. La câini, s-au descris trei forme clinice de infecții cu virus papiloma canin. Prima este papilomatoza canina a mucoselor, care afectează în primul rand câinii tineri. Se caracterizează prin apariția a numeroase veruci pe membrana bucala de la buze la esofag și pe membrana conjunctivala și tegumentul păros adiacent. atunci cand cavitatea orala este puternic afectata, acest lucru interfera cu masticatia si deglutitia. S-a stabilit clar o etiologie virala pentru aceste leziuni. A doua forma este reprezentata de papiloamele cutanate, care sunt imposibil de diferentiat de verucile care se dezvolta pe si in jurul mucoaselor. Totusi apar ca leziuni unice si se dezvolta pe cainii in varsta. A treia forma este reprezentata de papiloamele cutanate inversate, care prezinta mai multe aspecte in comun din punct de vedere clinic, cu epuitelioamele cheratinizate intracutanate. in cadrul acestei afectiuni, leziunile se dezvolta la cainiii adultipe abdomenul ventral, unde se prezinta ca papulonoduli inaltati cu un centru cheratozic. papiloamele virale la caini pot progresa, mai rar, spre carcinoame, scamocelulare invazive. Catelul s-a prezentat la noi cu o forma severa de papilomatoza cutanata și a mucosei cavității bucale. S-a intervenit prin prelevarea papiloamelor mari prin cauterizare și prepararea din acestea a unui vaccin. Tratamentul a fost efectuat timp de 20 zile cu antibotice și medicație specifica pentru refacerea mucoasei cavității bucale. Am repetat vaccinarea la 14 zile. Dupa 40 de zile catelul a fost vindecat complet.

Porumbelul lu’ Georgeasca

02.08.2017 15:18

Un porumbel “inceput” de o pisica a fost adus la Cabinetul Veterinar Freidavet Iaşi.

Damage: ruptura pieli si musculaturii din zona cervicala, ruptura gusii.

După preluare s-a recurs la anestezierea păsării folosindu-se metoda inhalatorie cu masca și reconstrucția zonei afectate.

După 7 zile de tratament porumbelul a fost eliberat si-i dorim sa numai ajunga in farfuria vreo unei pisici.

Circula anumite zvonuri, in special, in arealurile forum-iste cum ca doar cat e junior animalutul trebuie vaccinat. Sau cum pretul său nu ar influenta calitatea ci doar adaosul cabinetului. Sau multe si multe alte “idei” care uneori ne lasă si pe noi, medicii veterinari, cu o mirare precum doctorii pediatri care primesc pe listuță tratamentul luat de mămici de pe anumite site-uri. Nu negăm faptul că informarea moarte nu are. Dar parerea unui medic care are 6 ani de facultate plus alti “n” de practica, cred ca ar trebui sa conteze si mai mult.

Bun, sa o luam de la inceput. In cazul animalelor de companie, varsta optima pt a vaccina un catel pentru prima data este de 6-8 saptamani, iar la o pisicuta de 8-10, acesta putandu-se realiza numai dupa o deparazitare interna in prealabil si o izolare fata de orice pericol imunologic (inclusiv de curtile interioare, de “cementul” din fata scarii blocului sau de parcul favorit etc). Mai pe intelesul tuturor animalul se tine izolat pana cand schema sa de vaccinare este completa.

In cazul cainilor, primul vaccin este monovalent (pt. o singura boala) urmand ca celelalte doua sa fie polivalente (ultimul continand si tulpina pt. Rabie). Cabinetele noastre folosesc unele dintre cele mai bune vaccinuri de pe piata de profil din simplul fapt ca pentru noi conteaza doar ce e bun pentru pacientii ce ne viziteaza cabinetele. Nu putem sa ne incredem in marcile ieftine sau autohtone cu diferite sticlute care trebuiesc combinate (cate una pt. fiecare valenta sau doua). Credem ca un lucru bun si de calitate bate intotdeauna 10 lucruri ieftine sau de “mântuiala”.

Pe de alta parte, în cazul pisicilor se incepe direct cu un vaccin polivalent, urmand ca rapelul sa fie tot cu acelasi vaccin ca si primul (respectându-se în continuare schema fara a se jongla intre firme sau tipuri de vaccin) la care binenteles se adauga si tulpina pentru preventia imbolnavirii de rabie.

In cazul in care animalutul este gasit sau “mai batran” decat varstele de inceput ale schemei de vaccinare, nu este nici o problema. Cheia succesului ramane preventia. Orice animalut este considerat ca unul junior, fara posibila imunitate pentru acele boli si se incepe schema de vaccinare exact la fel.

Am sustinut, sustinem si, cu siguranta, vom sustine in continuare campania de preventie si de eradicare a unor boli din tara noastra. Alte state europene au reusit. E timpul sa reusim si noi.

Vaccineaza !

În cadrul Cabinetelor veterinare FreidaVet, specialistii sunt pregatiti pentru asigurarea unui program complet de vaccinare pentru companionul tau necuvantator.

Ciobănesc german mascul in varsta de 5-6 luni a fost adus la noi cu fractura cominutiva de tibie și decolarea completa a pielii din regiunea jaretului, tarsului și pernutelor plantare a membrului drept și pierdere masiva de sange, in urma unui accident auto. S-a intervenit de urgenta pentru suturarea pielii imobilizarea membrului și refacerea echilibrului hidro-volemic. Fractura tibiei a fost redusa prin fixarea cu brosa centromedulara si serclaje, aceste implanturi vor fi scoase dupa 6 saptamani. PS: Fotografiile cu catelul in picioare sunt facute la 1 luna de la interventie.
FreidaVet vine mai aproape de tine cu o nouă locaţie!!! Iaşi, Str. Tudor Vladimirescu Nr. 24, Bl. 331 (staţia Pădurii)

Anul acesta aşteptăm cu cea mai mare nerăbdare luna Martie. Mulţi ar spune că e luna Mărţişor, alţii că vine primăvara. Noi le spunem pe amândouă şi pe deasupra presărăm cu SURPRIZE.

Deoarece luna Martie vine cu bucuria împlinirii a 10 ani de activitate, echipa Freida-Vet Iaşi vă mulţumeşte că aţi fost alături de noi, că aţi crezut în noi şi că aţi dorit ca noi să facem parte din viaţa animăluţelor d-voastră. Astfel în luna mărtişorului, costurile consultaţiilor sunt egale cu zero iar fiecare proprietar care va trece pragul cabinetelor noastre împreună cu companionii lor de viaţă vor primi din partea noastră diverse recompense.

Vă dorim un început de primăvară excelent, cu multă sănătate animăluţelor care vă încântă viaţa şi să aveţi parte numai de zâmbete şi fericire.

Mulţumim totodată şi foştilor colegi care ne-au fost alături: Anca, Lăcrămioara, Mariana, Alina, Dana şi Anca şi le dorim mult succes pe plan profesional dar şi personal.

Cu sinceritatate şi cele mai frumoase gânduri,
Bogdan, Livia, Laura, Alexandru, Nicoleta, Sorin, Alina şi Ioana, echipa de medici Freida-Vet Iaşi.

Erupţia dinţilor deciduali sau de lapte

La naştere, dinţii temporari sau deciduali, numiţi impropriu “dinţi de lapte”, sunt prezenţi în alveole, dar perforarea mucoasei gingivale va avea loc doar la vârsta de 3 săptămâni. Sunt posibile, dar rare situaţiile în care căţeii pot prezenta la naştere 2 sau chiar 4 canini erupţi, în acest caz vorbim de dinţi neonatali.

Premolarul 1 se găseşte în alveolă, dar nu erupe până la vârsta de 4 – 5 luni. Ceilalţi premolari erup între a 4-a şi a 6-a săptămână. Molarii nu sunt încă erupţi. La dinţii temporari suprafaţa ocluzală, respectiv marginea incizală (cu care taie hrana) se nivelează precoce, rădăcinile se resorb prin rizaliză iar resturile de coroană rămase sunt expulzate de dinţii permanenţi.

Rădăcina dispare complet, coroana menţinându-se în final doar prin fascicule ligamentare cu traiect de la colet spre ţesutul gingival, cât şi prin ţesutul de resorbţie care pătrunde în camera pulpară. Alteori resorbţia nu este uniformă şi se mai păstrează zone sau fragmente neresorbite.

Astfel, incisivii permanenţi au o poziţie intramaxilară mai oralizată faţă de cei temporari.

Erupţia lor are loc printr-o deplasare înainte şi în jos la maxilar şi înainte şi în sus la mandibulă, ceea ce face ca rădăcinile dinţilor temporari să fie resorbite dinspre oral spre vestibular. Dinţii permanenţi se vor situa astfel în afara celor temporari, lărgind astfel perimetrul arcadei. Alteori rizaliza (resorbtia dintilor temporari) nu se produce şi ei vor erupe oral faţă de dinţii temporari, apărând aşa numita ocluzie dublă sau dinti dublati.

freidavet-preventia-2015-oct-004

Trei din cele peste 25 de cuvinte diferite ce au fost folosite in descrierea evenimentului organizat de catre noi.

Faptul ca sala a fost plina, interactiunea proprietar-organizator a fost desavarsita si pentru simplele zambete si aplauze pe care ni le-ati impartasit, ne face pe noi, echipa Freida Vet Iasi sa credem ca acest eveniment a fost un mare succes.

Speram ca temele si modul de prezentare au fost pe placul dumneavoastra si va multumim pentru calificativele excelente ce ni le-ati oferit in chestionarul de caracterizare.

Desc