Este o afectiune rara a pielii. Dintre rasele de caini cel mai frecvent sunt afectati cainii de talie mare, la cainii de talie medie si mica afectiunea este rar intalnita. Apare in general la cainii adulti intre 2 si 5 ani fara predilectie de sex. Un factor determinant poate fi plimbarea prin paduri, parcuri unde exista insecte sau alte tipuri de alergeni (de ex. plante). Decalajul dintre plimbare si debutul leziunilor este mic, de obicei mai putin de 24 ore, uneori chiar cateva ore. Leziunile se localizeaza in general in zona capului ( pe pleoape, pe buze) mai rar pe corp. Leziunile cu debut brusc sunt dureroase si pruriginoase cu papule initial, plachete si noduli pentru ca in final sa devina ulcerative. De cele mai multe ori aceste leziuni sunt complicate bacterian. Jack, un bichon de 1 an si 3 luni a ajuns la noi in cabinet in aceasta stare (foto 1,2,3)

, dupa cateva tratamente aplicate local , prezenta febra, letargie si anorexie. Dupa examinare s-a instituit protocolul de diagnostic : ex hematologic in urma caruia s-a constatat eozinofilie, examenul citologic a relevat numeroase eozinofile din leziunile noi, neutrofile si coci liberi in leziunile secundare, examenul microbiologic cu antibiograma a aratat prezenta Streptococus sp.beta-hemolitic. Jack ne-a vizitat zilnic , timp de 11 zile fara a-si pierde speranta si increderea. Evolutia a fost progresiva si o vom descrie in cateva fotografii.

 

Dupa cele 11 zile de tratament injectabil, Jack a urmat tratamentul acasa cu comprimate pana la 21 zile. A venit la control in ziua 18

 

 

CONCLUZII — Ideal ar fi ca in cazul declansarii unei reactii alergice sa se instituie tratament de urgenta cu antihistaminice pentru a nu se ajunge in astfel de situatie.