Circula anumite zvonuri, in special, in arealurile forum-iste cum ca doar cat e junior animalutul trebuie vaccinat. Sau cum pretul său nu ar influenta calitatea ci doar adaosul cabinetului. Sau multe si multe alte “idei” care uneori ne lasă si pe noi, medicii veterinari, cu o mirare precum doctorii pediatri care primesc pe listuță tratamentul luat de mămici de pe anumite site-uri. Nu negăm faptul că informarea moarte nu are. Dar parerea unui medic care are 6 ani de facultate plus alti “n” de practica, cred ca ar trebui sa conteze si mai mult.

Bun, sa o luam de la inceput. In cazul animalelor de companie, varsta optima pt a vaccina un catel pentru prima data este de 6-8 saptamani, iar la o pisicuta de 8-10, acesta putandu-se realiza numai dupa o deparazitare interna in prealabil si o izolare fata de orice pericol imunologic (inclusiv de curtile interioare, de “cementul” din fata scarii blocului sau de parcul favorit etc). Mai pe intelesul tuturor animalul se tine izolat pana cand schema sa de vaccinare este completa.

In cazul cainilor, primul vaccin este monovalent (pt. o singura boala) urmand ca celelalte doua sa fie polivalente (ultimul continand si tulpina pt. Rabie). Cabinetele noastre folosesc unele dintre cele mai bune vaccinuri de pe piata de profil din simplul fapt ca pentru noi conteaza doar ce e bun pentru pacientii ce ne viziteaza cabinetele. Nu putem sa ne incredem in marcile ieftine sau autohtone cu diferite sticlute care trebuiesc combinate (cate una pt. fiecare valenta sau doua). Credem ca un lucru bun si de calitate bate intotdeauna 10 lucruri ieftine sau de “mântuiala”.

Pe de alta parte, în cazul pisicilor se incepe direct cu un vaccin polivalent, urmand ca rapelul sa fie tot cu acelasi vaccin ca si primul (respectându-se în continuare schema fara a se jongla intre firme sau tipuri de vaccin) la care binenteles se adauga si tulpina pentru preventia imbolnavirii de rabie.

In cazul in care animalutul este gasit sau “mai batran” decat varstele de inceput ale schemei de vaccinare, nu este nici o problema. Cheia succesului ramane preventia. Orice animalut este considerat ca unul junior, fara posibila imunitate pentru acele boli si se incepe schema de vaccinare exact la fel.

Am sustinut, sustinem si, cu siguranta, vom sustine in continuare campania de preventie si de eradicare a unor boli din tara noastra. Alte state europene au reusit. E timpul sa reusim si noi.

Vaccineaza !

În cadrul Cabinetelor veterinare FreidaVet, specialistii sunt pregatiti pentru asigurarea unui program complet de vaccinare pentru companionul tau necuvantator.