img_0523-small

În practica zilnică din cabinetele veterinare FreidaVet din Iaşi, am observat că majoritatea stăpânilor de animale, în special cei care au femele îşi pun întrebarea daca sa-si castreze sau nu animalul. Acestă hotărâre li se pare greu de luat întrucât nu ştiu ce presupune de fapt acestă operaţie chirurgicală şi de ce uneori este chiar indicată această operaţie…

Atat pisicile cât şi căţelele intră in calduri de 2 ori pe an, adica o data la 6 luni. La unele femele, in perioada imediat urmatoare ciclului (aproximativ 2luni), apare lactatia nervoasa (lactatia falsa) adica femela este mamă închipuită şi glanda mamară incepe să secrete lapte. Lactaţia nervoasă mai poată să apară şi în cazul în care în aceeaşi casă stau 2 femele şi una dintre ele a fatat ceea ce poate provoca la cealaltă femelă lactatia falsă.

Dacă femela are lactaţie falsa după fiecare ciclu şi perioada de ciclu se dereglează (intră in calduri la mai putin de 6 luni sau intra in calduri mai tarziu decat ar trebui), în acest caz se recomandă castrarea femelei deoarece lactatia falsa poate duce la aparitia tumorilor mamare sau a piometrului.

De asemenea există stapani de pisici, dar si de căţele care le administreză acestora in perioada de ciclu, anticonceptionale pentru ca femelele să nu mai intre in calduri. Anticonceptionalele, pe langă faptul că au efectele dorite de proprietari (femelele nu mai intra in calduri, se procura uşor de la farmaciile veterinare de specialitate, nu implica costuri foarte mari şi nici interventii complicate, cum ar fi o operatie şi administrarea lor se face cu usurinţă) au şi efecte negative care afectează organismul animalelor. Administrarea acestor anticonceptionale crează un mediu propice pentru aparitia chiştilor mamari ce pot duce la apariţia tumorilor care pot fi: maligne (sunt grave deoarece dau metastaze – adica crează alte tumori, dar la distantă de leziunea primara – sau benigne care de obicei se rezolvă prin interventie chirurgicală asupra glandelor mamare afectate şi gravitatea lor depinde in mare masură de numărul glandelor mamare afectate.

Un alt dezavantaj al administrării de anticoncepţionale este timpul mare de administrare a acestora (aproximativ 8 zile) .

Apariţia piometrului se pare că are o incidenţă mai mare la căţele decat la pisici. Termenul de piometru se traduce prin aparitia puroiului la nivelul uterului. Piometrul provoacă mărirea în volum a uterului, îngrosarea pereţilor uterini şi blochează ciclul sexual. Tratamentul în cazul piometrului este unul singur şi anume interventia chirurgicală tradusă prin ovariohisterectomie (îndepărtarea atât a uterului cât şi a ovarelor).

Semnele clinice care ar putea indica aparitia piometrului sunt următoarele:

  • scurgerea unui lichid mai mult sau mai putin vâscos de la nivelul vulvei, urât mirositor;
  • femela este agitată, nu mai mănâncă;
  • lactatia falsa care apare din ce in ce mai des;
  • dereglarea ciclului sexual.

Pentru certitudine se recomanda o serie ecografia.27

Castrarea o operatie simplă şi este recomandată în detrimentul administrării de anticoncepţionale la care efectul benefic, daca se poate spune aşa, este de mai scurtă durată faţă 27de efectele negative pe care le are pe termen lung. Vindecarea în urma acestei operaţii este rapidă.

Pentru alte informaţii referitoare la acest subiect aşteptăm întrebările voastre la adresa contact@freidavet.ro sau ne puteti vizita la cabinetele veterinare FreidaVet din Iasi.