chirurgie-small

Cand vine vorba de sterilizarea animalutului dumneavoastra, majoritatea dintre voi, proprietarii, cunoasteti in diferite proportii cam ce inseamna acest lucru. Pentru a clarifica situatia ne decidem sa va explicam in ce consta aceasta operatie de mica chirurgie. In cadrul cabinetelor veterinare FreidaVet Iasi, operatia de sterilizare (ovariohisterectomie in cazul femelelor si orhidectomie, in cazul masculilor), se realizeaza prin excizarea ovarelor si a uterului respectiv a testiculelor.

Aceasta procedura este de o complexitate mica spre medie [in functie de anumite criterii cum ar fi greutatea animalului, varsta, starea de intretinere etc.] si implica anumiti pasi, atat din partea proprietarului cat si a personalului nostru medical-veterinar. In primul rand, cu 10-12 ore inainte de operatie, este bine ca mancarea animalului dumneavoastra sa ii fie luata pentru a evita eventualele episoade de voma ce pot surveni pe parcusul transportului sau a „stresului de cabinet”.

Dupa o programare in prealabil a operatiei, animalul dumneavoastra se aduce la clinica noastra, de preferat dimineata. Dupa precazarea sa, el este lasat sa se obisnuiasca cu noua atmosfera si astfel titrul de adrenalina din organism sa revina la limitele normal fiziologice [este ceva absolut normal, avand in vedere ca locatia i se pare noua plus simtul lor „maret” de a evita cabinetele veterinare].

Astfel, dupa acesti primi pasi, companionul dumneavoastra este supus unei consultatii riguroase, in urma careia se observa daca starea sa de sanatate permite trecerea la pasul urmator, anestezia. Dupa instalarea “somnului” operator, companionul dumneavoastra este apt pentru a incepe operatia. Pasii exacti sunt foarte tehnici si de aceasta dorim sa prezentam doar detaliile mari si importante. Plaga operatorie este de dimensiuni reduse, iar suturile interioare cat si cele exterioare se realizeaza cu fire resorbabile, care in decurs de maxim 30 zile sunt absorbite de catre organism sau in cazul celor exterioare, acestea cad singure [puteti opta si pentru scoaterea lor, dar numai dupa 14 zile de la operatie].

Dupa incheierea operatiei, plaga exterioara este „spray-ata” cu un produs ce contine atat un antibiotic cat si un antiseptic, pentru a stimula cicatrizarea plagii. Urmatorii pasi sunt cei care definesc profesionalismul. Animalutul dumneavoastra este TREZIT din acest „somn” operator, folosind un produs ce blocheaza actiunea anestezicelor si la scurt timp de la administrarea sa [maxim 5 minute], acesta este din nou constient si apt pentru a se deplasa in arealul de cazare postoperatorie. Aici animalutul dumneavoastra va mai ramane, sub stricta noastra supraveghere, inca ceva vreme [intre 2-4 ore] pana consideram ca orice risc ce poate sa apara este nul, aici referindu-ne la voma, stare de agitatie etc. Dupa aceasta, micul pacient poate sa mearga acasa, treaz, constient, pe piciorusele lui, fara sa mai prezinte alte riscuri sau fara aparitia unor griji din partea dumneavoastra.

Aplicare de gulere sau alte forme de blocare a accesului asupra suturii nu sunt necesare deoarece cicatrizare se realizeaza cel mai bine atunci cand plaga este „la aer” si nu acoperita, iar suturile sunt realizate foarte bine, riscul de rupere a vreunui fir din cadrul plagii exterioare este aproape nul. Ce va mai ramane dumneavoastra sa faceti este sa intelegeti ca dupa operatie, este bine sa nu lasati animalutul sa sara de pe usi, dulapuri etc [in cazul pisicilor] sau sa-l supuneti la eforturi ridicate, gen alergat [in cazul cateilor].
Dieta fara hrana si apa se pastreaza si in ziua operatie, in decursul serii tarzii, animalutului putandu-i fi permis accesul la o cantitate redusa de apa si hrana, de preferat cea umeda [fiindca ii va fi mai usor sa o digere si astfel nu va supune organismul la un anumit efort]. Pentru mai multe detalii, va suntem alaturi personal in locatiile noastre sau la telefoanele afisate la rubrica „contact”.

Va dorim o zi frumoasa si tineti minte, un act de sterilizare poate prelungi viata companionului dumneavoastra considerabil.

Cu cele mai frumoase gânduri,
Echipa FreidaVet Iasi